Efe Raki

Wat Sambuca is voor de Italianen en Ouzo voor de Grieken, dat is Raki voor de Turken. Efe Raki is de nationale Turkse drank op basis van de beste kwaliteit druiven en hoogwaardig anijs uit Anatolië en de Aegean-regio.

Efe raki is de eerste private en een van de meest gerenommeerde Raki’s op de markt.

Aroma
Anijs

Varianten
Klasik, Fresh Grapes, Gold, Triple Distilled, Sari Zeybek, 5 Years

Alcoholpercentage
45% of 47% vol.

Bestellen

Historie EFE

In 2001 heeft de Turkse overheid het monopolie over de productie van Raki opgeheven. Kort daarna is EFE opgericht door meer dan 400 ondernemers, onder leiding van Dhr. Ekrem Demirtas, president van de Kamer van Koophandel in Izmir.

Hiermee was EFE de eerste private distilleerderij van Turkse Raki. EFE is de een na grootste distilleerderij in Turkije met een productiecapaciteit van 15 miljoen liter per jaar. Mede hiermee heeft EFE haar plaats op de markt ingenomen als betrouwbare en innovatieve producent van hoogwaardige sterke drank.

Raki

Als zo'n twee eeuwen lang wordt Raki genuttigd in combinatie met traditionele Turkse voorafjes en gerechten vergezeld door het schitterende Turkse landschap van de Aegean kust. De oorsprong van Raki ligt in Turkije, waar het voor het eerst werd geproduceerd tijdens de heerschappij van het Ottomaanse Rijk.

Een van de verhalen is dat de naam 'Raki' is afgeleid van het type druif dat 'Razaki' heet. Lokaal in Turkije staat Raki bekend als 'Leeuwenmelk' vanwege haar pure witte kleur. Een andere verklaring is dat Raki in oude Ottomaanse pubs werd geserveerd in metalen bekers met een leeuwenafbeelding erin gedrukt.

Innovatie

Kwaliteit en innovatie staan bij EFE hoog in het vaandel. In dit licht heeft EFE meerdere nieuwe segmenten ontwikkeld in het Raki-bereik. Daarmee heeft het een leidende bijdrage geleverd aan het opwaarderen van Raki als geheel.

Belangrijke categorieën die door EFE ontwikkeld zijn:
- Raki op basis van 100% verse druiven
- Triple distilled Raki
- Op eiken vaten gerijpte Raki
- Organische Raki
- Blended Raki

Productieproces

Voor haar product gebruikt Efe Raki gedroogde en verse druiven uit verschillende regio's in Anatolië en de beste kwaliteit anijszaad uit de Aegean-regio.

Middels fermentatie wordt de alcohol van de druiven gewonnen. Dit wordt vervolgens via column-still gedistilleerd tot zogenaamde 'Suma'. Dit 'Suma' wordt dan opnieuw gedistilleerd met anijszaad in een traditioneel koperen Alambiek (pot) tot 'Core'. Het 'Core' is de Efe Raki-basis met een hoge concentratie alcohol. Dit wordt teruggebracht naar het juiste alcoholpercentage met uitgebalanceerd mineraalwater uit natuurlijke bronnen.

Afhankelijk van het type product wordt de Efe Raki op smaak gebracht of krijgt het extra rijping op bijvoorbeeld eiken vaten.

Jaarlijks wordt er een productie gerealiseerd van zo'n 15 miljoen liter Efe raki,